Gå videre til hovedindholdet.

Vagtplan og vagtplanlægning 101 - Alt du skal vide

Hvis du nogensinde har haft med vagtplan og vagtplanlægning at gøre, så ved du sikkert, hvor kompleks og udfordrende en opgave det skal være.

Denne guide er til dig, både ny og erfaren, som ønsker at forstå om vagtplaner, og hvordan det er en uundværlig del af den daglige drift for de fleste virksomheder. At eksekvere på en vagtplan er kritisk for success.

Derfor vil vi gennemgå hvad en vagtplan er, hvordan man laver en, og hvordan man overvinder udfordringerne ved vagtplanlægning.

Ansvarlig for vagtplanlægning med medarbejder

Hvad er en Vagtplan?

En vagtplan er en tidsbaseret plan, der angiver, hvornår hver enkelt medarbejder i en virksomhed eller organisation skal arbejde. Vagtplaner er især almindelige i brancher som sundhedspleje, detailhandel, gæstfrihed og produktion, hvor arbejde uden for almindelig arbejdstid er normen. En effektiv vagtplan sikrer, at der altid er det rigtige antal personale til stede med de nødvendige færdigheder for at opfylde arbejdspladsens behov.

Hvad er Vagtplanlægning?

Vagtplanlægning er processen med at oprette og administrere vagtplaner. Det indebærer at balancere virksomhedens krav med medarbejdernes præferencer og rettigheder. En effektiv vagtplanlægning tager højde for mange forskellige faktorer, herunder, men ikke begrænset til, arbejdskraftbehov, medarbejderes kompetencer, arbejdslovgivning og medarbejderes tilgængelighed og præferencer.

Hvordan Laver Man en Vagtplan?

At skabe en effektiv vagtplan er en flertrinsproces. Her er de grundlæggende trin:

Vi tager en kort og en lang version.

Den korte version:

 1. Identificér dine behov: Hvor mange medarbejdere skal du have på forskellige tidspunkter af dagen, ugen, og måneden? Hvilke færdigheder er nødvendige? Hvordan ændres dine behov over tid?

 2. Kend dine medarbejdere: Hvem er tilgængelig hvornår? Hvem har hvilke færdigheder? Hvem foretrækker hvilke skift?

 3. Lav et udkast til din vagtplan: Brug denne information til at skabe en foreløbig vagtplan.

 4. Kommunikér planen: Sørg for, at alle medarbejdere er klar over deres skift, og hvad der forventes af dem.

 5. Finjuster og revider: Tag højde for feedback fra dine medarbejdere, og vær klar til at lave justeringer som nødvendigt.

Den lange version:

 1. Definer dine behov: Det første skridt i vagtplanlægning er at definere dine arbejdsbehov. Det betyder, at man skal have et klart billede af, hvor mange medarbejdere der er nødvendige på forskellige tidspunkter af dagen, ugen, og året. Dette kan variere afhængigt af en række faktorer, såsom sæsonmæssige udsving, projekter, salgsperioder, eller andre begivenheder.

 2. Kend dine medarbejdere: For at lave en effektiv vagtplan, er det vigtigt at kende dine medarbejderes kompetencer, præferencer og tilgængelighed. Det er også vigtigt at tage hensyn til arbejdslovgivning og eventuelle overenskomster, der gælder for dine medarbejdere.

 3. Opret planen: Når du har en forståelse for dine behov og dine medarbejderes kapaciteter, kan du begynde at oprette vagtplanen. Dette indebærer at tildele skift til medarbejdere og sikre, at alle arbejdsbehov er dækket. Den mest effektive vagtplaner balancerer virksomhedens behov med medarbejdernes præferencer for at skabe en plan, der fungerer for alle.

 4. Kommunikér planen: Når planen er på plads, er det vigtigt at kommunikere det klart til alle medarbejdere. Det kan være gennem e-mail, en dedikeret app, eller fysiske opslag. Gør det let for medarbejderne at se deres skift, bytte skift hvis nødvendigt, og få svar på eventuelle spørgsmål, de måtte have.

 5. Finjuster og revider: Selv den bedste vagtplan kan kræve justeringer fra tid til anden. Overvåg regelmæssigt, hvordan din vagtplan fungerer, og vær klar til at foretage justeringer for at imødekomme ændrede behov eller forhold.

Hvis du gerne vil have konkret hjælp til specifikt at udarbejde en vagtplan step-by-step, så kan du altid give os et kald på +45 70 20 71 08 eller skrive til os direkte på: kontakt@timemap.dk

Typer af Vagtplaner

Der er mange forskellige typer af vagtplaner, som hver har deres egne fordele og udfordringer. Her er nogle af de mest almindelige:

 • Fast skift: I denne type plan har hver medarbejder det samme skift hver dag. Dette kan være nemt at administrere, men mangler fleksibilitet.

 • Roterende skift: Medarbejdere skifter mellem dag-, aften- og nattevagter. Dette kan være mere retfærdigt, men kan også være forstyrrende for medarbejdernes søvn og familieliv.

 • Fleksible skift: Medarbejdere har en vis kontrol over deres egne skift. Dette kan øge medarbejdertilfredsheden, men kan være mere komplekst at administrere.

 • On-call skift: Medarbejdere er til rådighed for at arbejde, hvis der er behov. Dette kan være nyttigt for job, hvor arbejdsbelastningen kan være uforudsigelig.

Hver type vagtplan har sine fordele og udfordringer, og det er vigtigt at vælge den type, der bedst passer til din virksomheds unikke behov.

Vagtplanlægning og Timeregistrering

Vagtplanlægning og timeregistrering er tæt forbundet. Når en vagtplan er på plads, er det vigtigt at spore, hvornår og hvor meget hver medarbejder arbejder for at sikre overholdelse af arbejdslovgivning, korrekt lønudbetaling, og for at overvåge arbejdsbelastningen. En effektiv vagtplanlægning kan gøre timeregistreringen meget lettere.

Et system som TimeMap, der kombinerer både vagtplanlægning og timeregistrering, kan være et effektivt værktøj for at håndtere disse opgaver. Det giver et centralt sted, hvor både ledere og medarbejdere kan se vagtplaner, registrere arbejdstid, og håndtere ændringer i planen.

Vagtplanlægning og samarbejde

Fordelene ved Effektiv Vagtplanlægning

Der er mange fordele ved effektiv vagtplanlægning. Her er nogle af de vigtigste:

 • Effektivitet: Ved at sikre, at der altid er det rigtige antal personale med de rigtige færdigheder på plads, kan en god vagtplan hjælpe med at maksimere effektiviteten og produktiviteten.

 • Overholdelse af lovgivning: Vagtplanlægning kan hjælpe med at sikre overholdelse af arbejdslovgivning, herunder regler om maksimale arbejdstimer, hviletid, og overtidsbetaling.

 • Medarbejdertilfredshed: Ved at tage hensyn til medarbejdernes præferencer og behov, kan en god vagtplan øge medarbejdertilfredsheden, reducere turnover og forbedre moralen.

 • Forudsigelighed: En klar og konsekvent vagtplan kan hjælpe medarbejderne med at balancere deres arbejdsliv med deres personlige liv.

Udfordringer ved Vagtplanlægning

Til trods for fordelene kan vagtplanlægning også medføre nogle udfordringer:

 • Kompleksitet: Vagtplanlægning kan være komplekst, især i større virksomheder med mange medarbejdere, skift og roller at tage højde for.

 • Ændringer: Uforudsete ændringer, som sygdom, nødsituationer eller ændrede virksomhedskrav, kan forstyrre selv den bedst planlagte vagtplan.

 • Arbejdslivsbalance: Uregelmæssige eller roterende skift kan være udfordrende for medarbejdernes arbejdslivsbalance og kan føre til træthed og udbrændthed.

 • Overholdelse af regler: Overholdelse af arbejdslovgivning kan være kompleks, især hvis du har medarbejdere, der arbejder forskellige antal timer eller på forskellige kontrakter.

Anbefaling af tidsregistrering- og vagtplansystem

Hos TimeMap anbefaler vi at anskaffe jer et IT-system, som kan hjælpe jer med opgaven. Hvis I vælger at bruge manuel tidsregistrering og excel-ark åbner det mulighed til tastefejl, diskussioner om præcision og potentielt ulæselige håndskrevne tidsregistrering.

Med det rette system kan du:

 • Automatisere processer: Et godt vagtplanlægningssystem kan automatisk generere skemaer baseret på dine krav, hvilket sparer tid og reducerer fejl. For eksempel kan systemet tage højde for medarbejdernes tilgængelighed, kontraktfaste timer og særlige evner, når det genererer vagtplanen.

 • Gøre justeringer nemme: Med et digitalt system kan du hurtigt og nemt lave ændringer og sikre, at de opdateres i realtid. Dette er især nyttigt, når du skal håndtere sidste øjebliks ændringer.

 • Forbedre kommunikationen: Digitale vagtplanlægningssystemer kan sende notifikationer til medarbejdere om nye skemaer eller ændringer, hvilket sikrer, at alle er på samme side. Nogle systemer tillader endda medarbejdere at bytte vagter direkte gennem systemet, hvilket kan spare tid og reducere forvirring.

 • Indsamle og analysere data: Et digitalt system kan hjælpe med at indsamle data om vagtplanlægning, herunder overtid, fravær og effektivitet. Denne data kan derefter analyseres for at identificere mønstre og områder, der kan forbedres.

Konklusion

Vagtplanlægning er en kompleks, men afgørende del af at drive en effektiv virksomhed.

Ved at forstå de forskellige metoder, udfordringer og hvordan teknologi kan hjælpe, kan du gøre din vagtplanlægning mere effektiv, retfærdig og problemfri.

Ved at integrere teknologiske løsninger som TimeMaps vagtplanlægningsværktøj, kan du tage skridtet mod en mere strømlinet og effektiv vagtplanlægningsproces.

Om forfatteren

TimeMap

Prøv TimeMap gratis

Se om TimeMap er noget for jer

Helt uforpligtende

Denne side bruger cookies til at analysere trafik og måle vores annoncers effektivitet

Klik på 'Accept' for at acceptere