Gå videre til hovedindholdet.

Hvad er work-life balance og hvorfor er det så vigtigt?

Hvad kan man gøre for at få en bedre work-life balance?

Måske har du allerede hørt begrebet work-life balance, men måske ved du ikke, hvorfor det er utroligt vigtigt at prioritere i hverdagen. Derfor vil vi i dette blogindlæg forklare præcist hvad begrebet dækker over, hvorfor det er vigtigt at prioritere samt hvordan man kan skabe en bedre work-life balance i hverdagen.

Vi håber du vil læse med.

Hvad er work-life balance?

Work-life balance handler i essensen om at skabe en bedre balance i livet. Helt konkret en bedre balance mellem arbejdsliv og privatliv. For nogle gange kan det være ufatteligt svært at balancere døgnets 24 timer på en måde, hvor det hele går op i en højere enhed.

Karriere, partner, børn, fritidsinteresserer og meget andet kan gøre krav på din tid. Derfor kan man hurtigt blive overvældet i vores jagt på at nå det hele. Derfor kan ens work-life balance også hurtigt tippe. 

Samtidig har vi forskellige opfattelser af, hvornår livet balancer, og hvornår det ikke gør. Men generelt set, kan man skabe bedre bedre trivsel og mere overskud i hverdagen, når balancen mellem arbejdsliv og privatliv er optimal.

Hvorfor er work-life balance vigtigt?

Netop fordi en bedre work-life balance kan være vejen til mere overskud og trivsel, er det super vigtigt. En dårlig work-life balance kan modsat hurtigt blive vejen til en stresset hverdag og en utilfredshed med arbejdssituationen.

Så sent som i 2019 lavede Dansk Magisterforening en undersøgelse, der tydeligt viste, at utilfredshed med jobbet i udstrakt grad hænger sammen med en dårlig work-life balance, ligesom at stressede generelt har en dårlig work-life balance.

Således viste undersøgelsen, at hele 76% af dem der var utilfredse med jobbet, mente at arbejdet tog så meget energi, at det gik ud over privatlivet. Ligeledes havde 68% af dem som havde oplevet stress-symptomer indenfor den sidste måned, angivet at arbejdet fyldte for meget i forhold til privatlivet.

Derfor bør både arbejdsgiver og arbejdstager fokusere på at skabe en god work-life balance. Det kan nemlig både give mere jobglæde og mindre stress. På den måde gavner det begge parter, at medarbejderens liv er mere i balance.

Hvad kan man gøre for at få en bedre work-life balance?

Heldigvis er der flere ting man kan gøre, for at opnå en bedre work-life balance. Både i privaten og på arbejdspladsen.

Det kan du gøre i arbejdslivet

  • Overvej om hjemmearbejde er en mulighed for dig. Hjemmearbejde kan give mere fleksibilitet i hverdagen, specielt hvis man har langt til arbejde. Ved at spare transport, samtidig med at man bedre kan strukturere sin arbejdsdag, kan man opnå bedre balance. Hvis man som arbejdsplads vil muliggøre og strukturere hjemmearbejde på en god måde, kan man implemtere TimeMap tidsregistrering, hvori medarbejdere kan registrere hvor meget tid, som bliver brugt på forskellige opgaver.
  • Overvej altid hvilken indflydelse et ny opgave potentielt vil have på dit privatliv, inden du siger ja til den.
  • Tal eventuelt med leder og kollegaer om, hvorvidt du har behov for klare grænser i forhold til, hvornår du arbejder og hvornår du ikke arbejder. Altså, at du eksempelvis ikke svare svarer på mails udenfor arbejdstid. 
  • I forlængelse af ovenstående, kan du også overveje at opsætte klare rammer og grænser for, hvornår du er tilgængelig for andre i på arbejdspladsen i løbet af arbejdsdagen. Du kan eventuelt markere i din kalender at du har ‘fokus-tid’ i en given tidsperiode i løbet af dagen, hvor du ikke vil forstyrres. På den måde kan du arbejde effektivt, og komme i mål med dagens opgaver. 
  • Du kan også overveje at sætte klare rammer og mål for dine opgaver i hverdagen sammen med din leder, for at opnå en bedre work-life balance. 

Det kan du gøre i privatlivet

  • Sæt tid af til at være dig selv. Det kan være at gå en tur i naturen, læse en bog eller lytte til musik, dyrke motion osv.
  • Prøv at lade være med at arbejde om aftenen, ved eksempelvis at tjekke mail etc. 
  • Brug mere tid med dem du holder af. 
  • Prioritér en god nattesøvn. I gennemsnit har voksne mennesker et søvnbehov på 7,5 timer pr. nat, selvom det kan være meget forskelligt.

Ved at implementere bare nogle få af disse elementer, håber vi at du kan opnå en bedre work-life balance, hvis den ikke er optimal i øjeblikket.

Om forfatteren

TimeMap

Prøv TimeMap gratis

Se om TimeMap er noget for jer

Helt uforpligtende

Denne side bruger cookies til at analysere trafik og måle vores annoncers effektivitet

Klik på 'Accept' for at acceptere